Technicus Engineering, Elektrotechniek

Je wilt graag met elektriciteit bezig zijn. Het liefst met allerlei voltages in grote projecten. Elektrotechniek is een boeiend vak. Zonder elektrotechniek ligt ons hele land plat. Gaan netwerken van computers down, dan kunnen we niet meer werken. Vallen de verkeerslichten uit, dan wordt het verkeer een chaos. Als je werkt in de elektrotechniek kun jij je hart ophalen. De elektrotechniek is namelijk heel afwisselend. Je maakt of ontwerpt bijvoorbeeld elektrische installaties en datanetwerken in woningen, fabrieken en bedrijven. In de openbare ruimte is eveneens van alles te doen: verkeerssignalering boven de snelwegen en  ICT-netwerken van de Hot Spots, de camera’s op straat. En ook groene energie, windmolens, zonnepanelen en aardwarmtecentrales horen bij de elektrotechniek. Een mooie uitdagende wereld dus!

Bekijk opleidingen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Met deze opleiding kun je als Middenkader Engineeringtechnicus aan de slag bij bedrijven van verschillende omvang. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij industriële bedrijven, dienstverlenende bedrijven en service- en onderhoudsbedrijven. Jij maakt verschillende installaties en systemen voor diverse machines. Met de opleiding Middenkader Engineering - Technicus kun je een leidinggevende functie binnen een bedrijf vervullen. Dat betekent dat je in een team werkt, maar ook leiding geeft over een project. Je werkt op verschillende locaties en aan diverse werktuigbouwkundige producten. Je houdt je daarnaast ook bezig met het bedenken van werktuigbouwkundige producten. De administratie van de projecten hou je bij omdat je moet weten welke materialen er gebruikt zijn en hoeveel uur aan een project gewerkt is en/of moet worden.

Opleidingsinhoud

Tijdens de lessen leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor het beroep. Je leert technische tekeningen te maken en technische installaties te ontwerpen en te installeren. Verder leer je begrotingen op te stellen en werkplanningen te maken.

In alle lessen en opdrachten zijn duurzaamheid en innovatie heel belangrijk. Je leert nieuwe, milieuvriendelijke alternatieven te gebruiken naast de gebruikelijke werkwijze. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten van zonnecellen om elektriciteit op te wekken. Je krijgt een bredere kijk op de techniek en bent goed voorbereid op actuele ontwikkelingen in je vakgebied.

We besteden ook veel aandacht aan je beroepshouding. In je werk moet je namelijk nauwkeurig en zorgvuldig zijn en probleemoplossend vermogen hebben. Daarnaast moet je goede sociale en communicatieve vaardigheden hebben. Vaardigheden waardoor je goed kunt samenwerken met je collega's en leidinggevenden. 

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Beroepseisen

Het werk van een elektrotechnicus is zeer divers. Daarom moet je beschikken over brede en inhoudelijke kennis en vaardigheden en moet je prioriteiten kunnen stellen. Het is ook erg belangrijk dat je over goede communicatieve vaardigheden beschikt. Je kunt goed leidinggeven en kan goed samenwerken. Daarnaast moet je ook zelfstandig kunnen functioneren. Je bent niet bang voor verantwoordelijkheden. Je werkt nauwkeurig en controleert je werk regelmatig. Daarnaast beschik je uiteraard over een goed technisch inzicht.

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

 

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

Als je kiest voor de Middenkaderopleiding Engineer kun je gewoon elektrotechnicus worden, maar je kunt je ook specialiseren in bijvoorbeeld domotica, duurzaamheid of industriële automatisering.

Doorstroom hbo
Veel studenten kiezen na het behalen van hun diploma voor een vervolgstudie op het hbo. mboRijnland heeft een samenwerkingsverband met de Hogeschool van Rotterdam om deze overstap makkelijker te maken. In het derde schooljaar kunnen onze studenten ervoor kiezen om een periode wiskunde volgen in Rotterdam. Dit vak wordt in de mbo-opleiding niet aangeboden, maar komt wel terug in een eventuele hbo-opleiding. Voor deze studenten wordt rekening gehouden met hun rooster. Na afloop van de periode ontvangen de studenten een certificaat waarmee zij op iedere hbo-instelling terecht kunnen.

Eventueel is het mogelijk om in het vierde jaar van de mbo-opleiding door te gaan met wiskunde door een verdiepingsprogramma te volgen en mee te draaien in projecten op het hbo.

Locaties

  • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL)
  • Leiden (Bètaplein) (BOL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL
Niveau
4
Duur
4 jaar
Locaties
Gouda
Leiden (Bètaplein)
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen