Technicus Elektrotechnische Installaties, Woning en Utiliteit

Je wilt graag met elektriciteit bezig zijn. Het liefst met allerlei voltages in grote projecten. Elektrotechniek is een boeiend vak. Zonder elektrotechniek ligt ons hele land plat. Gaan netwerken van computers down, dan kunnen we niet meer werken. Vallen de verkeerslichten uit, dan wordt het verkeer een chaos. Als je werkt in de elektrotechniek kun jij je hart ophalen. De elektrotechniek is namelijk heel afwisselend. Je maakt of ontwerpt bijvoorbeeld elektrische installaties en datanetwerken in woningen, fabrieken en bedrijven. In de openbare ruimte is eveneens van alles te doen: verkeerssignalering boven de snelwegen en  ICT-netwerken van de Hot Spots, de camera’s op straat. En ook groene energie, windmolens, zonnepanelen en aardwarmtecentrales horen bij de elektrotechniek. Een mooie uitdagende wereld dus!

Bekijk opleidingen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Het is dankbaar werk: bezig zijn als technicus elektrotechnische installaties, woning en utiliteit. Je zorgt er dan voor dat apparaten weer goed werken. Dat ze voldoen aan de wensen van de klant. Je verricht dus service- en onderhoudswerkzaamheden aan elektronische gebruiksgoederen. Denk aan wasmachines, wasdrogers en televisies. Of aan kantoorapparatuur zoals kopieermachines en printersOp locatie verhelp je de gemelde storingen. De ene keer repareer je een onderdeel. Een andere keer moet je het vervangen of het apparaat bijregelen. Je zorgt dat de klant het kapotte apparaat weer kan gebruiken. Daarvoor test je het en regelt het opnieuw af. Eventueel ben je bezig met het (her)programmeren van het apparaatIn deze functie plan je verder het periodiek onderhoud en begeleid je beginnende collega’s. Zo profiteren ook anderevan je deskundigheid.

Opleidingsinhoud

Vier dagen in de week werken en één dag of twee avonden naar school. Die mooie combinatie maak je met de opleiding Technicus elektrotechnische installaties, woning en utiliteit. Je leert hoe je storingen in elektronische machines, installaties en producten opspoort, analyseert en repareert. Dat doe je met speciale meetapparatuur.

Ook leer je de installaties te testen, af te regelen en te programmeren. Het resultaat: een apparaat dat weer gebruiksklaar isTijdens de opleiding leer je dit heel nauwkeurig te doen, precies volgens de geldende veiligheidsvoorschriften. Verder besteed je veel aandacht aan je beroepshouding en ontwikkel je goede sociale en communicatieve vaardigheden. Want in deze functie ben je straks veel in contact met de eigenaren van een kapot apparaat. Dankzij je goede communicatieve vaardigheden kun je ook plezierig samenwerken met je collega’s en leidinggevenden.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage / bpv (per studiejaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden. Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen. Heb je hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl en bespreek dit in het intakegesprek.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma mbo-opleiding Elektrotechniek niveau 3 

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

Bij de BBL-variant van deze opleiding zijn de lessen in de avond. 

Locaties

  • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BBL)
  • Leiden (Bètaplein) (BBL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BBL
Niveau
4
Duur
3 jaar
Locaties
Gouda
Leiden (Bètaplein)
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen