Monteur Elektrotechnische Installaties

Je wilt graag met elektriciteit bezig zijn. Het liefst met allerlei voltages in grote projecten. Elektrotechniek is een boeiend vak. Zonder elektrotechniek ligt ons hele land plat. Gaan netwerken van computers down, dan kunnen we niet meer werken. Vallen de verkeerslichten uit, dan wordt het verkeer een chaos. Als je werkt in de elektrotechniek kun jij je hart ophalen. De elektrotechniek is namelijk heel afwisselend. Je maakt of ontwerpt bijvoorbeeld elektrische installaties en datanetwerken in woningen, fabrieken en bedrijven. In de openbare ruimte is eveneens van alles te doen: verkeerssignalering boven de snelwegen en  ICT-netwerken van de Hot Spots, de camera’s op straat. En ook groene energie, windmolens, zonnepanelen en aardwarmtecentrales horen bij de elektrotechniek. Een mooie uitdagende wereld dus!

Bekijk opleidingen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als monteur elektrotechnische installaties heb je een brede basiskennis nodig van elektrotechniek en ICTJe werkt bij een van de elektrotechnische installatiebedrijven.

Deze houden zich steeds meer bezig met aanleg en onderhoud van ICT-datanetwerken en telecominstallaties. Systemen die almaar ingewikkelder worden. Een bekend voorbeeld van zo’n complex systeem is de smartphone of de tablet. 

Je krijgt in dit beroep ook te maken met de aanleg van gebouwbeheerssystemen en elektriciteitsnetten voor woningen en bedrijfspanden. Of je gaat aan de slag bij een bedrijf dat systemen voor (openbare) verlichting en verkeerssignalering installeertIn dat geval leg je de bovengrondse en ondergrondse bekabeling aan voor bijvoorbeeld de borden boven de snelweg. Je monteert verdeelkasten en schakelpanelen. Dat doe je aan de hand van schriftelijke informatietekeningen en instructies van je leidinggevende.

Opleidingsinhoud

De opleiding Monteur elektrotechnische installaties geeft jou de kans om ICT en elektrotechniek te combineren. Lekker actueel. ICT-datanetwerken en telecominstallaties worden steeds complexer.

Daarom heb je een brede kennis nodig van elektrotechniek en ICT. Zowel van de hardware als de software. Tijdens de opleiding werk je hier hard aan. Je doet kennis op en je oefent de vaardigheden die nodig zijn voor het beroep. Je leert hoe je pc’s monteert en een netwerkinfrastructuur bekabelt. Hoe je programma’s installeert en configureertHoe je pc’s aansluit op het netwerk en (ver)storingen van computersystemen afhandelt

Deze opleiding op niveau 2 is ontwikkeld in samenwerking met het bedrijfsleven. Na de afronding kun je doorstromen naar een aansluitende ICT- of technische opleiding op niveau 3.

BOL

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage/bpv (per studiejaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden. Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen. Heb je hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl en bespreek dit in het intakegesprek.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
  • Diploma entreeopleiding
  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

Maximum aantal plaatsen
Deze opleiding heeft een maximum aantal plaatsen. Het aantal plaatsen geldt voor alle locaties samen. Dit aantal is: 22

We plaatsen studenten op volgorde van aanmelding. Als we het maximum aantal studenten geplaatst hebben, dan kom je op een wachtlijst. Je wordt hier dan over geïnformeerd. 
Je kunt je aanmelden door het aanmeldformulier volledig in te vullen. Daarnaast neem je verplicht deel aan onze intakeactiviteiten: het invullen van onze Startmeter en een intakegesprek. Wil je meer informatie over toelating bij mboRijnland kijk dan hier.

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

Binnen deze combinatie is voor mensen nog steeds werk en het geeft je de mogelijkheid om door te stromen naar de volgende niveau 3 opleidingen:

Locaties

  • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL & BBL)
  • Leiden (Bètaplein) (BOL & BBL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
2
Duur
2 jaar
Locaties
Gouda
Leiden (Bètaplein)
Voldoende plaats
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen