Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties Woning en Utiliteit

Je wilt graag met elektriciteit bezig zijn. Het liefst met allerlei voltages in grote projecten. Elektrotechniek is een boeiend vak. Zonder elektrotechniek ligt ons hele land plat. Gaan netwerken van computers down, dan kunnen we niet meer werken. Vallen de verkeerslichten uit, dan wordt het verkeer een chaos. Als je werkt in de elektrotechniek kun jij je hart ophalen. De elektrotechniek is namelijk heel afwisselend. Je maakt of ontwerpt bijvoorbeeld elektrische installaties en datanetwerken in woningen, fabrieken en bedrijven. In de openbare ruimte is eveneens van alles te doen: verkeerssignalering boven de snelwegen en  ICT-netwerken van de Hot Spots, de camera’s op straat. En ook groene energie, windmolens, zonnepanelen en aardwarmtecentrales horen bij de elektrotechniek. Een mooie uitdagende wereld dus!

Bekijk opleidingen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Verkeerslichtentelecominstallaties, datanetwerken, gebouwbeheerssystemen. Je vindt ze overal en ze vallen vooral op wanneer ze niet meer goed functioneren. Als een verkeersinstallatie alleen maar knippert. Als een gebouw opeens geen elektriciteit meer heeft of de telefoon dood isAls eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit heb je verstand van deze installaties. Je legt ze aan of onderhoudt ze, zowel buiten als in woningen en bedrijfspanden. Meestal werk je ergens op locatie. Soms ook in de werkplaats van het elektrotechnische installatiebedrijf waar je in dienst bentVaak werk je zelfstandig. Je werkgever kan zijn gespecialiseerd in nieuwbouw en/of in de renovatie van de laagspanningsinstallaties die je in woningen en bedrijfsgebouwen vindt. Natuurlijk houd je je in je werk strikt aan de veiligheidsvoorschriften.

Opleidingsinhoud

Je zoekt een nuttige studie voor de woning- én utiliteitsbouw. Dan zit je goed bij de opleiding Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit. Daarin leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor het beroep. Bijvoorbeeld hoe je een elektrotechnische installatie samenstelt. Of hoe je schakelkasten en besturingssystemen monteert, van bedrading voorziet en installeert. Daarnaast doe je kennis op over meten in de elektrotechniek en werken volgens de veiligheidsvoorschriften. Wat behandeld is in de lessen kun je toepassen in het praktijkgedeelte van de opleiding. Verder werk je in de lessen aan je beroepshouding en ontwikkel je goede sociale en communicatieve vaardigheden.

BOL

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage/bpv (per studiejaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden. Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen. Heb je hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl en bespreek dit in het intakegesprek.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Locaties

  • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BBL)
  • Leiden (Bètaplein) (BOL & BBL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
3
Duur
3 jaar
Locaties
Gouda
Leiden (Bètaplein)
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen