Toon zoekbalk
Toon zoekbalk Toon menu

Informatie voor decanen

Op deze pagina's vindt u informatie die specifiek bedoeld is voor decanen. Heeft u als decaan verdere vragen? Neem contact met ons op! Neem contact op

Aankondiging: Decanenmiddag op donderdag 17 oktober 2019

Op donderdag 17 oktober 2019 zijn decanen van harte welkom op de jaarlijkse Decanenmiddag. Deze vindt van 12.30 tot 17.00 uur plaats op locatie Ayers Rock, onze sportaccommodatie in Zoetermeer.

Lees meer

 Voorlichtings-kalender

Bekijk alle evenementen

Brochures mboRijnland

Aanvragen brochure

Wet toelatingsrecht

Vraag & Antwoord

Digitale Decanenupdates

Bekijk updates

Overstapcoaches

Lees meer

Informatie vavo

Informatie over vavo

Wij helpen uw leerlingen hun studiekeuze te checken

Uw leerlingen kunnen zich vanaf nu aanmelden voor een opleiding die start in 2019. Zij hebben bij u op school  al lessen gehad over loopbaanorientatie en – begeleiding (LOB). Tijdens deze lessen hebben ze ook praktijkervaring opgedaan bij bijv. een stagebedrijf of een bedrijfsbezoek. Misschien hebben ze ook al praktijklessen gevolgd.

De LOB-activiteiten en de ervaringen die ze hebben opgedaan, hoe uw leerlingen dit uiteindelijk vonden …. Dit hebben ze allemaal vermeld in hun loopbaandossier. Dit document is bij u als decaan ook bekend.  U heeft hierover mogelijk al met de leerlingen over gesproken en hen op een bepaald spoor gezet.

Aansluiting mboRijnland op de vooropleiding

Als mbo hebben we ook een verantwoordelijkheid naar onze toekomstige studenten. We willen graag kennismaken. Daarnaast helpen we hen zo goed mogelijk bij het maken van hun keuze met behulp van de studiekeuzecheck.

Om uw leerlingen daarbij te helpen hebben wij het keuzeproces doorvertaald in vier eenvoudige stappen: Kijk, Beleef, Kies, Begin! Bij iedere stap bieden we specifieke informatie en evenementen die de scholier verder helpen in het keuzeproces. Van de eerste oriëntatie, tot het moment dat de scholier daadwerkelijk begint bij mboRijnland.

Bekijk hier de infographic ‘Zo kies jij je opleiding!’

Welke voorlichting geven wij?

Studenten die één of meer voorlichtingsactiviteiten bezoeken zijn succesvoller in hun studie, weten wij uit onderzoek. mboRijnland stemt haar of zijn? voorlichtingsactiviteiten af op het keuzeproces van uw leerlingen. Van kijken, naar zelf beleven en tot slot de opleiding kiezen. Met name het ‘beleven’ kan vervolgens in gesprekken met ouders/ verzorgers of mentoren/ decanen onderwerp van een reflectiegesprek zijn. Ouders/ verzorgers en decanen zijn van harte welkom tijdens onze voorlichtingsmomenten. Het samen beleven stelt u in de gelegenheid om met de leerling in gesprek te gaan hoe hij het heeft ervaren en waarom hij een bepaalde keuze maakt.


Voorlichtingskalender 2018-2019 (PDF)

Open Dagen

De Open Dagen vonden dit jaar plaats op maandag 12 november 2018 en zaterdag 9 februari 2019. Goede momenten voor uw leerlingen om te kijken wat hun mogelijkheden zijn en om de sfeer te proeven. Zij maakten kennis met mboRijnland, de school, ontdekken de opleidingen en spreken docenten en studenten.

Proefstuderen

Op donderdag 14 maart 2019 konden uw leerlingen Proefstuderen. Zo beleefden zij hoe het is om een les te volgen binnen de opleiding waarin zij geïnteresseerd zijn. Het kan gaan om praktijkles of om theorie. De lessen geven een goed beeld van wat de opleiding inhoudt. Echt beleven dus! Wij roepen u op om uw leerlingen te stimuleren zich aan te melden voor deze activiteit.

Proefstuderen kan de keuze bevestigen, of kan hen doen besluiten om zich nog verder te oriënteren. De daadwerkelijke beleving maakt het mogelijk om verder in gesprek te gaan met uw leerling. Dit geldt natuurlijk ook voor ouders.

Wilt u weten of uw leerling Proefstuderen daadwerkelijk heeft bezorgd? Vraag hem of haar dan om het presentieformulier te laten ondertekenen door de docent. U kunt het presentieformulier hier downloaden.

Keuzebegeleidingsdag

Leerlingen die in maart nog geen studiekeuze hebben gemaakt, zijn van harte welkom tijdens de Keuzebegeleidingsdag. Deze vond plaats op woensdag 20 maart 2019. Hier kunnen zij voorlichters van alle opleidingen spreken, een studiekeuzetest maken en een persoonlijk adviesgesprek voeren met een van onze studiekeuzeadviseurs.

Infomomenten

Tijdens een Infomoment kunnen uw leerlingen en hun ouders vragen stellen aan voorlichters. Over huiswerk bijvoorbeeld, of over de stage. Er is daarbij veel persoonlijk aandacht. Ook helpen wij uw leerlingen bij het aanmelden voor een opleiding. Op maandag 25 maart 2019 was er een Online Infomoment.
Op donderdag 27 juni 2019 vindt het Infomoment plaats op onze onderwijslocaties. Vavo Infomomenten vinden plaats op maandag 24 juni en maandag 1 juli 2019.

Nog meer beleven: Meelopen met een student

In overleg met het onderwijs kunnen uw leerlingen ook een dag(deel) meelopen met huidige studenten. Dan krijgen ze informatie van een leeftijdsgenoot. Vaak is dat heel herkenbaar. Uiteraard kan uw leerling dan een les volgen en maakt ook kennis met een of meer docenten. Een mooie gelegenheid om de sfeer op school te proeven. Als decaan kunt u een aanvraag hiervoor doen bij onze Communicatiecoördinatoren per vestiging. Leerlingen moeten zich hier altijd voor aanmelden via deze contactpersoon.  In deze activiteit gaat het om persoonlijke aandacht en om maatwerk. Dit organiseren we in goed overleg; er zijn immers ook al proefstudeermomenten. 

Website & filmpjes

Op onze website vindt u het complete opleidingsaanbod. Op onze website zijn veel filmpjes te vinden, bijvoorbeeld over het verschil tussen een BOL- en BBL-opleiding en krijg je een indruk van onze locaties. Wijs uw leerlingen vooral ook op onze opleidingspagina’s. Hierop staat informatie over het beroep en de opleiding.

Van kijk, beleef en kies naar persoonlijke intake

Om erachter te komen of de opleiding bij de leerling past en om persoonlijk kennis te maken, organiseren we intakeactiviteiten. Verplichte intakeactiviteiten zijn de Startmeter en een intakegesprek en (als uw leerling extra ondersteuning nodig heeft) een adviesgesprek met het Onderwijs Servicecentrum. Sommige opleidingen organiseren ook andere intakeactiviteiten die te maken hebben met het beroep of de opleiding.

Met de intakeactiviteiten  checkt de leerling dan nog ḗḗn keer of hij bij zijn keuze blijft. In het loopbaangerichte intakegesprek kijken we naar wat de leerling nodig heeft om de opleiding met succes te doorlopen. Het gaat om vragen als: Welke (extra) ondersteuning heb je nodig? Wat zijn je talenten? Heb je extra uitdaging nodig? Waar kun je je op voorbereiden? Wat adviseren we jou? In of na dit gesprek geven we ook een studiekeuzeadvies.