Gezel Schilder

Opleidingen Afbouw & Afwerking

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als gezel schilder breng je zelfstandig verflagen aan op allerlei ondergronden om op deze manier producten te beschermen tegen beschadiging, roest of houtrot. Je brengt je verflagen vooral aan op deuren, kozijnen, gevels of binnenmuren. Daarnaast houd je je ook bezig met gronden, schuren, plamuren, voorlakken, slijpen en aflakken. Tevens zet je isolatieglas, behang en repareer je scheuren en gaten in beton. Je werkt op steigers en je geeft wanden en kozijnen kleur en uitstraling. Ook geef je klanten advies over schilderwerk, het plaatsen van glas en het conserveren van metaal. Soms geef je ook leiding aan jongere collega-schilders in opleiding. Je kunt met deze opleiding werken bij kleine, middelgrote en grotere bouwbedrijven of gespecialiseerde schildersbedrijven.

Opleidingsinhoud

Bij deze mbo-opleiding leer je de kennis en vaardigheden voor je toekomstige beroep. Daarnaast leer je hoe je goed kunt functioneren in de maatschappij en dus ook op je werk. Dat laatste gaat meer over gedrag. Je leert bijvoorbeeld hoe je omgaat met collega’s en met klanten. Je leert hoe je jezelf presenteert, hoe je iets duidelijk uitlegt en hoe je bijvoorbeeld moet inspelen op een klacht van een klant. Kortom, allemaal dingen die óók heel belangrijk zijn om je toekomstige werk goed te kunnen doen. Al deze zaken staan omschreven in het curriculum.

Tijdens de opleiding vergaar je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor het beroep. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan je beroepshouding. In je werk moet je namelijk nauwkeurig en zorgvuldig zijn en een probleemoplossend vermogen hebben. Ook moet je goede sociale en communicatieve vaardigheden hebben. Vaardigheden waardoor je goed kunt samenwerken met je collega’s en leidinggevenden.

Daarnaast krijg je Nederlands, rekenen en Loopbaan & Burgerschap.

Na je opleiding kun je complex schilderwerk en praktische projectleiding uitvoeren.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en werk je minimaal 640 uur (per schooljaar) in een erkend leerbedrijf. Zorg ervoor dat je voor de start van je studie een erkend leerwerkbedrijf hebt. Hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Studiewijzer

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

Locaties

  • Katwijk - Louise de Colignylaan (BBL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BBL
Niveau
3
Duur
3 jaar
Locatie
Katwijk
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen